utorok 18. mája 2021

Novinka: Proti on-line podvodom

Falošné súťaže, internetové odkazy vyzývajúce na kliknutie, žiadosti o zaslanie čísla kreditnej karty či príbehy vymyslených amerických vojakov... On-line podvody sa nevyhýbajú ani slovenským používateľom internetu. V novej kampani na sociálnych sieťach bude polícia zverejňovať odporúčania aj príklady podvodných konaní.

V prvom týždni polícia s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou priblíži typ podvodu, ktorý zneužíva mená známych osobností na podvodné súťaže. V minulosti už polícia zachytila prípady, kedy boli v mene prezidentky založené falošné stránky s vymyslenými súťažami. Kampaň bude prebiehať 8 týždňov a bude súčasťou odborných prednášok policajných preventistov pre žiakov základných škôl, stredoškolákov, seniorov používajúcich moderné technológie a ďalšie ohrozené skupiny.

On-line podvody sú podľa polície fenoménom 21. storočia.  Podvodníci, ktorí často pochádzajú zo zahraničia, sú schopní svojim konaním spôsobiť škodu u jednej obete aj vo výške státisícov eur. Je dôležité, aby obete takýchto podvodov išli na najbližší policajný útvar celú vec nahlásiť. A keďže niekedy je takmer nemožné postihnúť páchateľa, ktorý sa nachádza tisícky kilometrov od nášho územia, kľúčová zostáva prevencia.