streda 19. mája 2021

WIFI: Riziká používania

Milióny ľudí sú vystavené bezpečnostným rizikám v súvislosti s používaním rozširujúcej sa škály zariadení pripojených k wifi. Žiada si to urobiť dôkladnú kontrolu aj v našich domácnostiach. A ktoré predmety sú najviac ohrozené hekermi? Pomocou webu SEMRush.com spoločnosť Reboot Digital Marketing analyzovala mesačné objemy vyhľadávania Google, aby zistila, ktoré predmety chcú ľudia  heknúť najčastejšie.

Na prvom mieste v zozname je WIFI, v priemere sa na Googli zrealizuje vyše 87.000 vyhľadávaní za mesiac na témy ako posielať falošné antivírusové správy, ransomvér či inštalovať softvér bez vášho súhlasu. Na druhom mieste sme najviac vystavení riziku pri nabúraní sa do domácnosti cez naše počítače - každý nesuac 9.800 hľadaní návodov, ako heknúť PC, notebooky a počítače. Trojicu top produktov na heknutie uzatvára Bluetooth reproduktor - 2. 100 vyhľadávaní návodov na heknutie mesačne na Googli. Na opačnom, spodnom konci rebríčka, kde ale tiež stále hrozí hekerský útok, sú detské monitory so 100 vyhľadávaniami za mesiac. A ak bude heker úspešný, môže aj pomocou tohto zariadenia získať kontrolu nad všetkými ostatnými inteligentnými zariadeniami v našich domácnostiach.

HOUSEHOLD ITEM:

ESTIMATED NUMBER OF MONTHLY SEARCHES ON HOW TO HACK:

1.      WIFI

87,820

2.      PCs

9,800

3.      Bluetooth speaker

2,100

4.      Security cameras

900

5.      Smart TV

530

6.      Ring doorbell

460

7.      Drone

230

8.      Thermostat

180

9.      Printer

120

10.  Baby monitor

100


Spoluzakladateľ digitálneho marketingu Reboot Shai Aharony poskytol nasledujúci komentár k práci z domu a k tomu, ako to môže viesť k väčším hrozbám počítačovej kriminality: „Nie je žiadnym prekvapením, že počítače patria medzi desať domácich technológií, ktoré môžu byť heknuté, pretože milióny z nás teraz pracujú z domu na svojich osobných alebo pracovných počítačoch, a preto sa stávame oveľa ľahšími cieľmi hekerov. Zvyšuje sa pravdepodobnosť straty alebo krádeže dát, pretože pre zamestnávateľov bude čoraz ťažšie monitorovať a chrániť zariadenie. Pri práci z osobných počítačov tiež chýbajú zvyčajné zabudované bezpečnostné opatrenia. Nová realita vzdialenej práce je skvelou správou pre kybernetických zločincov, ktorí sú pripravení zúročiť vašu nedostatočnú bezpečnosť. Patrí sem použitie vašej osobnej siete WIFI na vzdialený prístup k podnikovým zdrojom bez pomoci firemného IT. Pre hekera môže byť prekvapivo ľahké preniknúť do siete WIFI, a preto neudivuje, že je na vrchole zoznamu s 87.200 vyhľadávajúcimi, ktorí chcú vedieť, ako to urobiť úspešne.“