streda 12. januára 2022

BMW: Variabilná farba

Výber farby pre auto údajne vyjadruje osobnosť vodiča. Technológie však zabezpečia úplne novú úroveň slobody rozhodovania. Zmena odtieňa povrchu vozidla BMW iX Flow je možná aj podľa pokynov vodiča. Elektroforetická technológia pritom na rozdiel od displejov alebo projektorov nevyžaduje energiu na udržanie zvoleného farebného stavu okrem krátkej fázy zmeny farby.

Elektroforetické farbenie je založené na technológii vyvinutej spoločnosťou E Ink, známej najmä displejmi v elektronických čítačkách. Povrchová vrstva BMW iX Flow obsahuje milióny mikrokapsúl s priemerom ekvivalentným hrúbke ľudského vlasu. Každá z nich obsahuje záporne nabité biele a kladne nabité čierne pigmenty. V závislosti od zvoleného nastavenia stimulácia pomocou elektrického poľa spôsobí, že sa pigmenty zhromaždia na povrchu mikrokapsuly, čím sa na karosérii vyzvorí požadovaný odtieň. Dosiahnutie farebného efektu vyžaduje použitie mnohých presne namontovaných segmentov ePaper. Generatívne návrhové algoritmy umožňujú potrebnú tvarovateľnosť a flexibilitu potrebnú na prispôsobenie ePaper presne podľa dizajnových línií vozidla. Laserové rezacie technológie zaručujú vysokú presnosť pri generovaní každého segmentu. Po priložení segmentov a pripojení napájacieho zdroja na stimuláciu elektrického poľa sa celé telo zahreje a utesní, aby bola zaručená optimálna a rovnomerná reprodukcia farieb pri každej zmene farby.

Variabilná farba exteriéru môže zvýšiť pohodlie v interiéri aj ​​efektivitu vozidla s prihliadnutím na rozdielne schopnosti svetlých a tmavých farieb. Biely povrch odráža oveľa viac slnečného svetla než čierny, takže prehrievanie vozidla a priestoru pre cestujúcich v dôsledku silného slnečného žiarenia a vysokých vonkajších teplôt možno znížiť zmenou exteriéru na svetlú farbu. Naopak v chladnejšom počasí tmavý vonkajší plášť pomôže vozidlu absorbovať viac tepla zo slnka. V oboch prípadoch môžu selektívne zmeny farby pomôcť znížiť množstvo chladenia a kúrenia, ktoré si vyžaduje klimatizácia vozidla. Tým sa znižuje množstvo energie, ktorú potrebuje elektrický systém vozidla, a tým aj spotreba paliva alebo elektriny vozidla. V čisto elektrickom aute preto môže zmena farby podľa počasia prispieť aj k zvýšeniu dojazdu. V interiéri by technika mohla napríklad zabrániť prílišnému prehrievaniu palubnej dosky.