utorok 11. januára 2022

Upozorňujeme: Telefonáty cez WhatsApp

Slovenská pošta zaznamenala už približne 30 rôznych typov podvodných emailov, ktoré „sa tvária“ ako od pošty. Adresáta vyzývajú na úhradu platieb za doručenie zásielky, na zmenu doručenia či uloženia zásielky, na zaplatenie colných poplatkov, možnosť vyhrať v súťaži hodnotné ceny či zapojiť sa do prieskumu a vyhrať finančnú hotovosť. Najnovšie je meno pošty zneužité na údajné vytvorenie objednávky na poštového kuriéra, ktorý má zásielku vyzdvihnúť a cez stránku pošty majú byť preposlané peniaze. 

Podvodníci využívajú čoraz sofistikovanejšie metódy, ako získať údaje z platobných kariet inzerujúcich občanov. Ak má predávajúci zverejnený telefónny kontakt, kontaktujú ho cez aplikáciu WhatsApp zaujímajúc sa o konkrétny inzerát zverejnený na portáli, ktorý sprostredkúva predaj či kúpu rozličného tovaru. Ubezpečujú ho, že cez web Slovenskej pošty vytvoria objednávku na poštového kuriéra, ktorý zásielku vyzdvihne na adrese a peniaze predávajúcemu pošlú vopred, ak na stránke tváriacej sa ako web pošty vyplnia formulár so všetkými údajmi z platobnej karty. Aby sa javili dôveryhodne, posielajú podvodníci aj kópiu občianskeho preukazu. Slovenská pošta preto vyzýva nereagovať na podozrivé správy a najmä nezadávať údaje svojich platobných kariet, aby ste neprišli o peniaze. 

Vizuály falošných emailov a SMS správ sú zverejnené aj na webovej stránke Slovenskej pošty. Pripomína, že nikdy nežiada úhradu žiadnych poplatkov prostredníctvom emailov alebo SMS, ani za colné konanie či DPH, ani nesprostredkúva žiadne platby. Klient za zásielku zaplatí buď pri objednávaní tovaru, alebo pri prevzatí zásielky na pošte, kuriérovi alebo v BalíkoBOXe. Rovnako je to aj pri platbe colných poplatkov a dane z pridanej hodnoty – klient ich hradí pri prevzatí zásielky. Slovenská pošta podala orgánom činným v trestnom konaní trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a nabáda k ostražitosti. Pochybná adresa phishingových emailov či podozrivé správy, v ktorých žiadajú o bezpečnostné údaje z platobných kariet, totiž jasne napovedajú, že ide o podvod. V prípade, že klienti na tieto podvodné emaily už zareagovali a bola im spôsobená škoda, odporúča sa obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní.