piatok 21. januára 2022

Radíme: Fitness v zime

Moderný život plný technológií nás drží v sede príliš veľa hodín denne. Vyvážiť by sme to mali dennými aktivitami minimálne 30 minút. Medzi zdravotné výhody spojené s cvičením patrí zlepšenie hustoty kostí, tvarovania svalov a kardiovaskulárneho systému aj zvýšenie hladiny energie. Ak chcete výraznejšie ovplyvniť kompozíciu tela alebo zlepšiť svoj športový výkon, v takom prípade budete potrebovať byť aktívny dlhší čas. Vaším cieľom by malo byť 60 až 90 minút fyzickej aktivity rôznej úrovne intenzity, ktorá zodpovedá vašim špecifickým kondičným cieľom. 

Veľa ľudí sa cvičeniu vyhýba, pretože si ho spájajú s negatívnymi pocitmi: necítia sa dobre, potia sa,  ide o náročnú aktivitu, bolia ich svaly. „Nikto vám nemôže sľúbiť, že sa pri aktívnom cvičení nebudete potiť, ale môžem vám povedať, že ak budete k tejto aktivite pristupovať pomaly a postupne, začnete si fitness spájať so zlepšením telesnej stavby, sebavedomím (s ohľadom na svoje telo) a skvelým pocitom. Príliš rýchle skoky do rutiny môžu viesť k zvýšenej bolesti svalov, preto buďte k svojmu telu láskaví a zvyšujte intenzitu podľa toho, ako sa zvyšuje vaša úroveň kondície“, vysvetľuje Samantha Clayton. Ak ste dospeli do štádia, v ktorom vás už bolia svaly, naplánujte si niekoľko dní ľahkého cvičenia na zotavenie, napríklad príjemnú chôdzu či strečing. Následne si v rámci ďalšieho tréningu dajte poriadne do tela, aby ste sa opäť o niečo priblížili k želaným výsledkom, no pozor na to, aby ste to neprehnali až do tej miery, že sa na druhý deň nebudete vedieť postaviť.

Vybraná fyzická aktivita by vás mala baviť, pretože práve vďaka tomu sa k nej budete vracať s menším odporom. Vyhnite sa extrémnemu januárovému skoku a postupne zvyšujte náročnosť aktivity spolu s tým, ako sa zlepšuje vaša fyzická kondícia. Ak však z tohto cyklu vypadnete, budete musieť začať odznova. Keď totiž prestanete cvičiť, stratíte časť svojej kardiovaskulárnej kondície aj svalovej sily. Akýmsi povzbudením môže byť pre vás fakt, že úroveň, kde ste skončili, môžete dosiahnuť o niečo jednoduchšie a rýchlejšie, než keď ste len začínali. Vaše telo má totiž úžasnú svalovú pamäť.

Niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu začať:
  • Začnite jednoduchými strečingovými cvikmi, aby ste denne rozhýbali svaly a kĺby v ich plnom rozsahu.
  • Dennú aktivitu zvýšte napríklad tým, že namiesto výťahu pôjdete po schodoch, že zaparkujete na čo najvzdialenejšom mieste od obchodu, že si zatancujte či zahráte sa s deťmi. Jednoducho sa hýbte!
  • Zaraďte do svojej dennej rutiny pravidelné prechádzky. Ich čas môžete pomaly predlžovať, kým sa vám nebude zdať 30 minút príjemných a pohodlných. Úroveň intenzity potom viete zvýšiť napríklad rýchlejšou chôdzou. Zahrnúť do nej môžete aj rôznorodý terén, napríklad kopce, postupne môžete zvýšiť tempo do joggingu až behu.
  • Zo začiatku cvičte s váhou vlastného tela (jednoduché drepy, výpady či kliky), postupne môžete pridávať závažia.  
Najdôležitejšie je však počúvať svoje telo. Nastavte si náročnosť cvičenia, aby pre vás predstavovalo výzvu, no nesmie prekročiť únosnú mieru, vtedy totiž riskujete zranenie alebo pocit strašnej bolesti celého tela.