utorok 18. januára 2022

Radíme: Zostaňte chránení

V roku 2021 detekčné systémy spoločnosti Kaspersky odhalili za posledných 12 mesiacov v priemere 380.000 nových škodlivých súborov denne, čo predstavuje nárast o zhruba 20.000 súborov v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Väčšina hrozieb (91 %) sa šírila prostredníctvom WindowsPE súborov. Avšak v roku 2021 začali kyberzločinci oveľa aktívnejšie šíriť hrozby spojené s operačným systémom Linux. Výsledkom toho sa zvýšil počet zistených škodlivých programov a nežiaduceho softvéru pre Linux, ktorý vzrástol až o 57 %.

Viac ako polovicu (54 %) hrozieb odhalených systémami spoločnosti tvorili nešpecifikované trójske kone. Zatiaľčo mnohé typy hrozieb sa v roku 2021 odrazili na poklese  objemu v porovnaní s rokom 2020, tzv. trójske droppre vzrástli v porovnaní s rokom 2020 o 2,24 %. Tento typ malvéru je obzvlášť nebezpečný, pretože tieto programy sú navrhnuté tak, aby do zariadenia obete doručili ďalší, sofistikovanejší malvér. Výrazne vzrástol aj počet odhalených červov (117,5 %), pričom ich podiel dosiahol 9 % – tieto programy sa po narušení systému dokážu samoreplikovať a samostatne šíriť. V neposlednom rade vzrástol aj počet vírusov (o 27 %), čím sa zvýšil ich podiel na 10 %.

Ak chcú používatelia zostať chránení, spoločnosť Kaspersky odporúča:
  • Nesťahujte a neinštalujte aplikácie z nedôveryhodných zdrojov.
  • Neklikajte na žiadne odkazy z neznámych zdrojov alebo podozrivé online reklamy.
  • Používajte silné a jedinečné heslá, ktoré zahŕňajú kombináciu malých a veľkých písmen, číslic a interpunkčných znamienok, určite si aktivujte aj dvojfaktorové overovanie.
  • Vždy inštalujte aktualizácie. Niektoré z nich môžu obsahovať kritické bezpečnostné záplaty.
  • Ignorujte správy s výzvou na deaktiváciu bezpečnostných systémov pre kancelársky alebo kybernetický bezpečnostný softvér.
  • Používajte spoľahlivé bezpečnostné riešenie vhodné pre váš typ systému a zariadenia. Upozorní vás na
  • stránky, ktoré by ste nemali otvárať a chráni vás pred malvérom.
Ak chcú organizácie zostať v bezpečí, spoločnosť Kaspersky odporúča:
  • Vždy aktualizujte softvér na všetkých zariadeniach, ktoré používate, aby ste útočníkom zabránili v prieniku do vašej siete zneužitím zraniteľností.
  • Zaveďte používanie silných hesiel na prístup ku korportánym službám. Na prístup k vzdialeným službám používajte viacfaktorovú autentifikáciu.
  • Vyberte si overené riešenie pre zabezpečenie koncových bodov, ktoré je vybavené funkciami detekcie na základe správania a kontroly anomálií pre účinnú ochranu pred známymi aj neznámymi hrozbami. 
  • Používajte špecializovanú sadu na účinnú ochranu koncových bodov, detekciu hrozieb a reakciu na ne, aby ste včas odhalili a odstránili aj nové sofistikované hrozby.