štvrtok 5. mája 2022

COVID-19: Zmeny na Slovensku

Od stredy 4. 5. 2022 budú na Slovensku PCR testy bezplatné len pre osoby staršie než 60 rokov alebo na základe indikácie lekárom. Zároveň už vstup do zdravotníckych zariadení nebude podmienený očkovaním ani testovaním na ochorenie COVID-19. Platí však povinnosť nosiť respirátor.

Podľa usmernenia, ktoré na svojom webe zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR, tak pacientovi indikuje vyšetrenie na základe klinických príznakov výlučne lekár. Výnimku získali osoby vo veku 60 a viac rokov, ktoré sa môžu kedykoľvek prihlásiť na testovanie cez webové stránky korona.gov.sk. Medzi klinické príznaky patrí napríklad zvýšená teplota, kašeľ, nádcha či bolesti hlavy, hrdla, kĺbov a svalov. Naďalej má fungovať aj testovanie pre samoplatcov.

Vstup do zdravotníckych zariadení už nie je podmienený očkovaním ani testovaním na ochorenie COVID-19. Platí to pre pacientov, sprevádzajúce osoby aj návštevy, rovnako pre zamestnancov či praxujúcich študentov. Ak bude poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vyžadovať test, vykoná ho v rámci svojej réžie priamo vo svojom zariadení. Od mája tohto roku platí tiež usmernenie k antigénovému testovaniu pacientov pred prevozom záchrannou službou. Test mu urobia len v prípade prítomnosti klinických príznakov alebo podozrenia na ochorenie COVID-19.