utorok 3. mája 2022

Metaverzum: Vplyv na biznis

Podľa najnovšej správy Accenture Technology Vision (prieskum medzi vyše 4.600 vedúcimi predstaviteľmi biznisu a technológií z 23 odvetví a 35 krajín) ani fakt, že metaverzum je v počiatočnej fáze svojej existencie neodradil 71 % respondentov od toho, aby verili v jeho pozitívny dopad na svoje podnikanie. Ďalších 42 % si myslí, že metaverzum bude prelomové a prinesie transformáciu. 

Metaverzum je nepretržite fungujúci a zdieľaný virtuálny priestor. V súčasnosti je vo vývoji viacero typov tejto virtuálnej technológie s odlišným zameraním – niektoré sú pre firmy, iné pre spotrebiteľov. Accenture identifikovalo štyri kľúčové trendy, ktoré budú musieť firmy v blízkej budúcnosti riešiť. Prvý z nich poukazuje na to, že korporátne stratégie súčasnosti sú postavené na internete vo forme, ako ho poznáme dnes. Metaverzum a Web3 však internet pretvoria – z veľkého množstva roztrúsených stránok a aplikácií sa stane 3D prostredie, v ktorom sa budeme pohybovať tak jednoducho, ako keď prechádzame z jednej izby do druhej. Práve preto až 95 % respondentov uviedlo, že digitálne platformy budúcnosti musia umožňovať interoperabilitu údajov zákazníkov na rôznych platformách a v rôznych priestoroch.

Digitálne prostredia budú vďaka technológiám ako 5G, rozšírená realita či smart materiálom čoraz prítomnejšie aj vo fyzickom svete. Až 92 % opýtaných v tejto súvislosti súhlasí s tým, že vedúce spoločnosti budú posúvať hranice virtuálneho sveta tak, aby ho spravili reálnejším. Zvýši sa tak potreba bezproblémovej navigácie medzi digitálnym a fyzickým priestorom. Spoločnosti a spotrebitelia začínajú v kontexte celej značky vnímať a posudzovať autentickosť, keďže príchod virtuálneho sveta stiera hranice medzi skutočným a vymysleným. Významne rastie aj úloha umelej inteligencie, ktorá je číslom jedna v mnohých firmách. Už teraz 96 % vedúcich pracovníkov potvrdzuje, že ich spoločnosti sú odhodlané overovať pôvod svojich dát a využívanie umelej inteligencie. Kvantové výpočty či výpočty inšpirované biológiou umožňujú organizáciám riešiť problémy, ktoré sú pre tradičné počítače príliš drahé, neefektívne alebo jednoducho nerealizovateľné. Takmer všetci (94 %) respondenti sa zhodli na tom, že dlhodobý úspech bude závisieť od využitia výpočtovej techniky novej generácie na riešenie zdanlivo neriešiteľných výziev.