utorok 3. mája 2022

e-mail: Najdôležitejšia časť IT ochrany

Najdôležitejšou časťou IT zabezpečenia zostáva ochrana elektronickej pošty. Prieskum, ktorý sa uskutočnil v apríli 2022 medzi predajcami spoločnosti ZEBRA SYSTEMS ďalej konštatuje, že popri súbore technických nástrojov sú jednou z najúčinnejších aktivít pravidelné školenia používateľov.

V prostredí SMB podnikania patria firemné emaily medzi kritické informácie a poštové servery a aplikácie sú spravidla najdôležitejšou IT infraštruktúrou, pretože ich výpadok v podstate zastaví obchodnú prevádzku – bez ohľadu na odvetvie a typ organizácie. Aj napriek tomu rad organizácií zabezpečenie elektronickej pošty podceňuje, čo je okrem iného vidieť na úspešnosti phishingových emailov, ktoré v súčasnosti predstavujú najvyužívanejšiu formu kybernetických útokov.

K najzaujímavejším výsledkom prieskumu patria:
• Z celkového pohľadu na kybernetické riziká sa IT predajcovia najčastejšie stretávajú s phishingovými útokmi (74 %), ransomvérom (45 %) a využívaním softvérových zraniteľností (37 %).
• Až 84 % českých a slovenských IT predajcov uviedlo, že ochrana elektronickej pošty je pre ich SMB zákazníkov najdôležitejšou časťou IT zabezpečenia, 62 % uviedlo ochranu koncových zariadení a 30 % ochranu hesiel.
• V prípade mailových útokov čelia podľa predajcov ich zákazníci najčastejšie spamom (84 %), phishingovým emailom (71 %) a emailom s podvrhnutými adresami (47 %).
• Najúčinnejšou ochranou sú antivírusové filtre na poštovom serveri (podľa 68 % respondentov), školenia používateľov (65 %) a antispamové filtre (59 %).

„Elektronická pošta je dlhodobo komunikačným kanálom, cez ktorý smeruje najviac kybernetických útokov. Preto je dôležité chrániť e-mailovú prevádzku pomocou viacvrstvového zabezpečenia nielen na koncových zariadeniach, ale už na poštovom serveri, pomocou antivírusových, antispamových a anti-phishingových filtrov. A popri tom neustále vzdelávať užívateľov o novovzniknutých formách e-mailových útokov“, dodala Márie Baranová.