pondelok 9. mája 2022

On-line: Zaručená elektronická faktúra

Nový informačný systém zaručenej elektronickej fakturácie a zasielania údajov z faktúr finančnej správe predstavilo ministerstvo financií. Zasielanie údajov finančnej správe z faktúr daňových subjektov je súčasťou opatrení, ktorými chcú ministerstvo a finančná správa bojovať proti daňovým podvodom, znižovať daňovú medzeru, zefektívňovať výber daní a tak celý systém.

Ministerstvo financií v spolupráci s finančnou správou zavádza jednotný proces elektronizácie obehu faktúr a zasielania štruktúrovaných údajov z faktúr cez informačný systém elektronickej fakturácie (IS EFA). Implementácia zaručenej elektronickej fakturácie prispieva k zníženiu administratívnej záťaže podnikateľov. Informačný systém prináša možnosti vyhotovovania elektronických faktúr aj pre malých podnikateľov. Bezodplatne poskytnutá webová on-line aplikácia im pomôže pri vyhotovovaní a správe faktúr v predpísanom elektronickom formáte a zároveň poskytne možnosť automatizovaných formálnych kontrol elektronických faktúr v reálnom čase.

Pre podnikateľov využívajúcich vlastné softvéry IS EFA ponúka otvorené programové rozhranie, prostredníctvom ktorého môžu faktúry vytvárané vo svojich systémoch preniesť do IS EFA bez nutnosti ďalšieho zásahu používateľa. Podrobné informácie a technické podrobnosti s možnosťou otestovania systému sú dostupné na webových stránkach web-einvoice-demo.mypaas.vnet.sk.