utorok 10. mája 2022

SR: Iba 24 % Slovákov pracuje vo svojom odbore

Zhruba 37 % Slovákov vykonáva úplne inú prácu, ako vyštudovali. Naopak v oblasti, ktorú vyštudovali, pracuje 24 % ľudí. Podľa prieskumu portálu Kariéra.sk medzi 3.255 respondentmi ďalšie skupiny tvoria ľudia, ktorí chcú pracovať v odbore svojho štúdia, ale nenachádzajú v ňom dostatok pracovných príležitostí, alebo ich daný odbor prestal zaujímať. 

Slovenskí zamestnávatelia hľadajú najmä kvalifikovanú pracovnú silu z technického odvetvia, ktorú sa im dlhodobo nedarí obsadiť. Sú to technické pozície v oblasti IT, v priemysle, vo výrobe a na trhu chýbajú aj remeselníci. Mladí ľudia však naopak čoraz viac vyhľadávajú netechnické odbory, akými sú filozofické, politologické či humanitné vedy. Najviac pracovných príležitostí podľa portálu môžu absolventi nájsť v oblasti výroby, v logistike, obchode, administratíve a aj cestovnom ruchu. Prvé pracovné skúsenosti však zvyknú absolventi aj napriek ukončenej vysokej škole hľadať napríklad v oblasti administratívy.

Na portáli si za posledný rok vytvorilo svoj životopis 38,4 % absolventov. Väčšinu z nich tvorili absolventi stredných škôl s maturitou a bez nej, ale aj absolventi vysokých škôl a vysokoškolskí študenti. Medzi odvetvia, ktoré majú najväčší pomer ponúk vhodných pre absolventov voči všetkým ponukám, patrí chemický priemysel (61 %), sociálne služby (60 %), výrobné odvetvia (53 %) a iné. Ľudia bez praxe tesne po škole si však niekedy predstavujú svoj budúci plat vyšší, ako je skutočný ponúkaný plat pri vstupe na trh práce. Od zamestnávateľa požadujú tiež benefity, čo najväčšiu flexibilitu, zaujímavé platové podmienky. Dnešná generácia sa čoraz menej zaujíma o manuálnu prácu či remeslá.