štvrtok 12. mája 2022

Radíme: Dovolenky on-line

Letné počasie inšpiruje aj na výber dovoleniek. Predpokladá sa, že tento rok narastie počet spotrebiteľov, ktorí sa rozhodnú rezervovať si zájazd alebo individuálne ubytovanie cez on-line portály. Na čo sa pri kúpe zájazdu cez internet zamerať a na čo si dať pozor?

Európske spotrebiteľské centrum odporúča:
  1. Neponáhľajte sa! Pred tým, než si vašu dovolenku záväzne zarezervujete, skúste si najskôr porovnať cenové ponuky na viacerých on-line rezervačných portáloch, pretože ceny sa môžu výrazne líšiť. Ceny zájazdov musia byť uvedené vrátane všetkých dodatočných poplatkov. Neskoršie zrušenie záväzne objednanej rezervácie je väčšinou spojené so storno poplatkom.
  2. Aby ste sa na dovolenke vyhli sklamaniu, skontrolujte si, aké služby sú zahrnuté v cene a či tie, ktoré očakávate, si nemusíte priplatiť.
  3. Vopred zakliknuté extra spoplatnené služby - pozor na túto zakázanú obchodnú praktiku! Pokiaľ vaša rezervácia obsahuje už vopred zakliknuté extra spoplatnené služby, o ktoré nemáte záujem, nezabudnite zakliknuté políčko odznačiť. Ak ste to nespravili, lebo ste si to všimli až po odoslaní objednávky, môžete kontaktovať centrum.
  4. Aby ste si vybrali správne cestovné poistenie, venujte pozornosť poistným podmienkam.
  5. Pred odoslaním objednávky si skontrolujte správnosť vyplnených údajov. Dodatočná zmena údajov môže byť tiež spoplatnená.
  6. Potvrdenie rezervácie vám má byť doručené na e-mail, avšak niekedy môže prísť do priečinku s nevyžiadanou poštou, skontrolujte si preto poriadne vašu mailovú schránku.
  7. Po odoslaní objednávky si urobte aj jej „printscreen“, ktorý vám môže neskôr v prípade sporu poslúžiť ako dôkaz.
V prípade, že si cez internet rezervujete individuálne ubytovanie, dávajte si pozor na podvodné ponuky neexistujúcich víl a apartmánov na rezervačných portáloch. Najlepšou ochranou je obozretnosť už pri rezervácii: 
  • Overte si či vila alebo apartmán skutočne existuje. Pokiaľ vám ich internetový vyhľadávač nezobrazí na základe adresy uvedenej v popise ponuky, kontaktujte prenajímateľa a požiadajte ho o presné súradnice. Následne využite on-line nástroje na overenie, či daná adresa existuje a či fotky a umiestnenie apartmánu alebo vily zodpovedajú realite.
  • Pokiaľ nie je možné, aby ste uhradili cenu za prenájom, resp. jej väčšiu časť až priamo pri nástupe na ubytovanie, ale úhradu musíte vykonať vopred, uprednostnite platbu kartou cez zabezpečenú platobnú bránu tretej strany. Vyhnite sa platbe vopred prevodom na účet. V prípade platby kartou sa totiž môžete v prípade podvodu obrátiť na svoju banku a požiadať o vykonanie spätného zaúčtovania platby tzv. chargebacku.
  • Aby ste minimalizovali riziko zneužitia vašich osobných údajov a platobnej karty, nenechajte sa zlákať na komunikáciu s osobou inzerujúcou prenájom ubytovania mimo zabezpečenej platformy. A nikdy neplaťte kartou prostredníctvom odkazu v mailovej správe, sms alebo prostredníctvom četových aplikácií. Pozornosť zbystrite najmä v prípade podozrivo nízkej ceny ponúkaného ubytovania.
Či už pri rezervácii ubytovania v rámci zájazdu alebo pri individuálnej rezervácii ubytovania, je dôležité neorientovať sa výlučne podľa fotografií v ponuke, pretože sa nemusia zhodovať na 100 % s realitou. Rovnako je dobré overiť si, či je popis ubytovania na on-line portáli zhodný s popisom priamo na stránke poskytovateľa ubytovania.