štvrtok 23. júna 2022

Cestovanie: Platby v zahraničí

Veľa cestujúcich plánuje v zahraničí platiť platobnými kartami a zároveň aj vyberať hotovosť z bankomatu. Poštová banka však odporúča pred cestou najskôr overiť poplatky za využívanie platobnej karty a zobrať si so sebou pre istotu aj hotovosť. Vyhnete sa tak rôznym nevýhodným kurzom zmenární, poplatkom za výbery z bankomatov alebo za jeho použitie, či za službu DDC v krajinách mimo Európskej únie. Rovnako si treba dávať pozor na podvodníkov, ktorí využívajú skimming – kopírovanie kariet, ktoré vás môže pripraviť o všetky peniaze na účte.

Ak cestujete do krajín mimo eurozóny, nie je vôbec jedno, či si peniaze zameníte doma, v cudzine, v zmenárni či v banke, alebo si ich vyberiete na mieste z bankomatu. Ideálne je zameniť si hotovosť ešte doma. Ak to nie je možné, je dôležité si pred plánovanou cestou zistiť výšku poplatku, ktorý zaplatíte za výber z bankomatu v zahraničí. Poplatky si určuje každá banka individuálne, a to buď fixnú sumu alebo percento z vyberanej sumy. Prevádzkovateľ konkrétneho bankomatu v zahraničí si môže tiež prirátať poplatok. Bankomat vás naň upozorní ešte pred zrealizovaním výberu a peniaze si vyberiete až po potvrdení poplatku. Všeobecne sa odporúča vybrať si jednorazovo vyššiu sumu. Pri výbere mimo krajín eurozóny treba voliť domácu menu a bez konverzie. Zúčtovania transakcie je možné dvoma spôsobmi: v mene danej krajiny bez konverzie alebo v mene platobnej karty či v inej mene, napríklad v dolároch, s využitím služby DCC – Dynamic Currency Conversion. Služba DCC, inými slovami konverzia, môže byť na strane prevádzkovateľa bankomatu spoplatnená. Preto sa odporúča vyberať si v zahraničí peniaze z bankomatu bez využitia služby DCC v lokálnej mene, nakoľko je to lacnejšie.

U obchodníkov či v reštauráciách v zahraničí je najvýhodnejšie platiť kartou. V krajinách mimo eurozóny platia pri platbe kartou rovnaké zásady ako pri výbere z bankomatu. Na termináli si teda treba zvoliť platbu v domácej mene krajiny bez konverzie. Je vhodné vziať si so sebou viacero kariet pre prípad, že by ste jednu z nich stratili, zabudli PIN kód, vyčerpali denný limit či zostatok, alebo ju museli zablokovať. Pri bezhotovostných platbách najmä mimo Európy nezabúdajte na opatrnosť. „Napríklad v Indii alebo v Indonézii sa často vyskytuje skimming – podvodná praktika spojená s kopírovaním platobných kariet. V Číne si treba dať pozor na platby cez internet. Vyhýbajte sa nakupovaniu v podozrivých e-shopoch a obmedzte platby cez magnetický prúžok. Pri strate, krádeži či podozrení na zneužitie karty v zahraničí je potrebné okamžite kontaktovať svoju banku a požiadať o jej zablokovanie. Môžete tak urobiť aj on-line, no nikdy sa neprihlasujte do svojho internetbankingu vo verejných wifi sieťach na letiskách, námestiach a podobne. Využite na to zabezpečenú sieť alebo vlastné mobilné dáta,“ zdôrazňuje Lenka Kalafut Lendacká. Svoju platobnú kartu nikdy nedávajte z ruky a pri „zlyhaných platbách“ zvýšte pozornosť. Overte si, či náhodou platba nebola zrealizovaná už na prvý krát a či sedí suma, ktorú vám nanovo zadali k úhrade.

Základné pravidlá 
  • Na dovolenku si vždy berte kombináciu platobnej karty a hotovosti.
  • Majte k dispozícii aspoň 2 platobné karty pre prípad, že by ste jednu stratili, museli dať zablokovať či prečerpali limit.
  • Overte si dopredu poplatky spojené s výberom hotovosti v danej krajine. Na výber hotovosti si vyberte bankomat, kde si prevádzkovateľ neúčtuje poplatok za jeho využitie.
  • Pri výbere hotovosti, alebo platbe kartou mimo menovej únie vždy voľte možnosť v lokálnej mene.
  • Svoju platobnú kartu nikdy nedávajte do ruky iným ľudom, neumožnite im, aby sa s vašou kartou vzdialili.
  • Obmedzte platby cez magnetický prúžok.
  • Nikdy pri platbách nevyužívajte verejné wifi siete.
  • PIN si nikdy nepíšte na platobnú kartu, nedávajte si ho do peňaženky, na miesto, kde by ho podvodník vedel získať.
  • Pokiaľ využívate virtuálnu kartu, dostatočne si zabezpečte odomknutie obrazovky svojho telefónu.
  • Pri akomkoľvek podozrení zo zneužitia platobnej karty obratom kontaktujte svoju banku a kartu zablokujte
Na dovolenke majú ľudia tendenciu dopriať si viac pôžitkov, výletov či zábavy. Podľa dát Poštovej banky pri cestovaní najviac míňame popri ubytovaní za jedlo (35 %) a pohonné hmoty (16 %). V najobľúbenejších prímorských krajinách – Chorvátsku, Taliansku, Grécku, Bulharsku, Španielsku a Turecku zaplatili klienti Poštovej banky minulý rok celkovo o 1,5 milióna eur viac v porovnaní s rokom 2020. Ide o 25 %-ný nárast, pričom najväčšie útraty robili našinci v Chorvátsku. A hoci je dovolenka odvodená od slov „dovoliť si“, aj v tomto prípade platí, že utrácať treba s rozumom. Je totiž oveľa jednoduchšie peniaze minúť, ako ich znova nasporiť.