utorok 21. júna 2022

Radíme: Ako sa starať o kávovar?

V mnohých domácnostiach aj na pracoviskách je už k dispozícii automatický kávovar. Aby pripravovaná káva či obľúbené kávové nápoje chutili stále výborne, je potrebné venovať pravidelnú pozornosť čistote a hygiene prístroja. Jiří Šeba odporúča začať správnym nastavením tvrdosti vody, ktorú budete na prípravu kávy používať. Pokiaľ je tvrdosť vody vyššia než 21 °dH, je lepšie používať balenú pitnú vodu, prípadne vodu pred použitím upraviť. Vďaka tomu nebudete musieť odvápňovať kávovar tak často.

Pri pravidelnej údržbe určite oceníte automatické programy na odvápnenie prístroja či odmastenie sparovacej jednotky, na spustenie ktorých vyzýva priamo prístroj. Pre tieto čistiace programy používajte čistiace prostriedky – tablety. Komfortné je aj umývanie vybraných súčastí v umývačke. Tieto prvky bývajú od výrobcu označené symbolom. V umývačke by sme nemali umývať vonkajšie časti prístroja, pretože vplyvom chémie a teploty v umývačke by mohli zmeniť svoj vzhľad. Z dôvodu šetrnosti k plastovým dielom sú vhodné výhradne umývacie programy s teplotou do 55 °C.

Odporúčané intervaly
Denne
Vylejte zvyšnú vodu zo zásobníka. Vysypte a umyte nádobu, kde sa usádza kávová usadenina, vylejte a umyte odkvapkávaciu misku a odkvapkávací plech. Všetky vyššie spomínané súčasti kávovaru je možné umývať v umývačke riadu, rovnako ako nádobu na mlieko či trysku na mlieko.

Raz za týždeň 
Umývačke môžete pokojne zveriť aj centrálne trysky (bez nerezového krytu). No mliečny ventil a pripojovacie rozvodné diely na mlieko čistite výhradne ručne – dodanou čistiacou kefkou. Pre sparovaciu jednotku je vhodné výhradne ručné umývanie teplou vodou bez čistiaceho prostriedku – vďaka tomu bude zachovaná dobrá chuť kávy a predíde sa tvorbe choroboplodných zárodkov. Suché zvyšky mletej kávy z vnútorného priestoru (pod sparovacou jednotkou) odstráňte vysávačom. Veľmi dôležité je tiež umyť plášť teplou vodou s umývacím prostriedkom a následne osušiť mäkkou utierkou.

Raz za mesiac
Suchou mäkkou utierkou vyčistite zásobník na zrnkovú kávu, zo zásobníka na mletú kávu odstráňte zvyšky mletej kávy. Po vybratí zásobníka na vodu vyberte sitko a opláchnite ho pod tečúcou vodou. Čistiacou kefkou jednoducho dočistite parnú trysku.

Po výzve na displeji
Automatický program umožní odmastiť sparovaciu jednotku na to určenou čistiacou tabletou. Predtým by ste ju ešte ale mali vybrať a umyť. Nevyhnutným úkonom je odvápnenie. Trvá asi 15 minút a postačuje k nemu jedna odvápňovacia tableta. Ak by ste tak neurobili, prístroj sa zablokuje.