pondelok 20. júna 2022

VPN: Ako ušetriť

S neustále pokračujúcim rastom eCommerce nie je žiadnym prekvapením, že na celom svete dnes existuje okolo 2,14 miliardy digitálnych predajcov. Od rezervácie dovoleniek až po nákup najnovších streamovacích služieb alebo softvéru, takmer všetko je možné vykonať on-line. Veľa ľudí pritom ani netuší, že nakupovaním z rôznych krajín môže dokonca ušetriť, a to pomocou VPN a zmenou virtuálnej polohy.

Čo je to VPN? Virtuálna súkromná sieť je softvér, ktorý zabezpečuje anonymitu on-line premenou verejného internetového pripojenia na súkromnú sieť. Siete VPN skrývajú vašu adresu internetového protokolu (IP). Pomocou VPN sa môžete pripojiť k externému serveru a prijať jeho IP adresu, takže sa bude zdať, že sa nachádzate v rovnakej krajine ako server, ktorý používate. Ak sa teda nachádzate napríklad v Amerike a ste pripojení k serveru v Spojenom kráľovstve, webová stránka bude veriť, že ste v Spojenom kráľovstve, a zobrazí všetky svoje ceny vzhľadom na danú krajinu.

5 vecí, na ktorých môžete ušetriť peniaze pomocou VPN
  • Predplatné: Prístup k streamovacím službám ako Netflix, Amazon Prime, Hulu a Disney+ je jedným z najbežnejších dôvodov, prečo ľudia používajú VPN. Ponuky jednotlivých  krajín sa líšia, pričom mnohí používatelia si neuvedomujú, že aj cena predplatného sa tiež v jednotlivých krajinách líši. Napríklad za predplatné Netflix môžete zaplatiť oveľa menej, ak sa pripojíte k serveru VPN so sídlom v Turecku, Argentíne alebo Brazílii. Ak získate účet Netflix v inej krajine, stále môžete sledovať Netflix vo svojej domovskej krajine, ale za nižšiu cenu. 
Rozdiely v cenách obľúbených služieb:

Streaming service

Cheapest subscription price

Most expensive subscription price

Apple Music

India, $1.32 per month

Denmark, $15.50 per month

Netflix

Turkey, $3,27 per month

Switzerland and Liechtenstein, $12.74 per month

Amazon Prime

India, $1.76 per month

United States, $12.99 per month

Spotify

India, $2.17 per month

Denmark, $15.40 per month

YouTube Premium

Argentina, $1.57 per month

Denmark, $18.59 per month

(Source: CashNetUSA, CompareitTech, HowToSpotify, Thesimarchitect)

  • Letenky: Krajiny s nižšími príjmami majú zvyčajne cenovo lepšie ponuky leteniek. Cez VPN si teda môžete porovnať ceny letov z celého sveta v nádeji, že nájdete lepšiu ponuku. Ďalšou možnosťou je vymazať súbory cookie a informácie z predchádzajúcich prehliadaní. Keďže tieto údaje sa používajú na určenie vašej polohy a on-line správania, ich odstránenie vám umožní v podstate obnoviť vaše údaje a potenciálne získať prístup k lacnejším letom. Webové služby zvyčajne zvyšujú ceny pre ľudí, ktorí prejavujú vyšší záujem o lety, čím viac času strávite na webovej stránke, tým viac vám účtujú.
  • Hotely: Hotely fungujú podobne ako letecké spoločnosti, takže spoločnosti môžu meniť svoje ceny v závislosti od cieľového publika. Je známe, že ponuky a ceny hotelov môžu kolísať v závislosti od rôznych faktorov, akými sú zvyky prehliadania, poloha a dokonca aj mena. Takže v niektorých prípadoch vám vyhľadávanie z krajiny s nižším príjmom pomôže získať najlepšie ponuky. Okrem toho, pretože niektoré hotely sa pokúšajú účtovať turistom vyššiu sadzbu, môžete zistiť, že ceny sú vyššie, ak hľadáte z inej krajiny, ako je krajina, kde sa hotel nachádza.
  • Prenájom auta: To isté platí, keď sa pokúšate prenajať auto v cudzej krajine - požičovne účtujú vyššie ceny za on-line rezerváciu zahraničných cestujúcich. Veľa spoločností bude meniť svoje ceny na základe vašej geografickej polohy. Ak si chcete rezervovať auto v USA, je lepšie skontrolovať ceny z niekoľkých iných krajín, aby ste zistili, či môžete získať lepšiu ponuku.
  • Video hry: Môžete tiež ušetriť peniaze na videohrách, pretože rôzne krajiny majú rôzne ceny svojich hier. Po nainštalovaní siete VPN už stačí len porovnať ceny jednotlivých hier po pripojení z rôznych krajín. 
Ako získať prístup k zľavám pomocou VPN:
1. Skontrolujte si ceny vo vašej krajine na webovej stránke služby, o ktorú máte záujem. Môžete to urobiť jednoduchým vyhľadaním služby na Google. Potom prejdite na webovú stránku uvedenej služby a poznamenajte si cenu. Napríklad pri letenkách zadajte podrobnosti o ceste, na ktorú sa chystáte ísť, a potom si zapíšte cenu letu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám.
2. Pripojte sa k sieti VPN z inej krajiny. Zatvorte prehliadač a potom sa pripojte k serveru VPN v inej krajine. Teraz by ste mali skontrolovať ceny služby, aby ste zistili, ktorá krajina ponúka najnižšiu cenu. Napríklad Apple Music stojí v Indii len 1,32 dolára mesačne, naopak mesačné predplatné v USA bude stáť 9,99 dolára.
3. Porovnajte ceny. Zostáva len zistiť, či by ste mohli získať zľavu na službu, o ktorú máte záujem Napríklad u leteniek sa vráťte na tú istú webovú stránku letu a zadajte presne tie isté údaje o lete. Zistite, či môžete získať zľavu z ceny.