utorok 21. júna 2022

Novinka: Slovensko v mobile

Od pondelka 20. júna 2022 je spustená dlho riešená aplikácia Slovensko v mobile, ktorej súčasťou je tiež Mobilné ID. Ústredný portál verejnej správy – Slovensko.sk tak používatelia budú využívať pomocou aplikácie dostupnej cez Obchod Play či App Store. Umožniť má prístup k vyše 400 webom a elektronickým službám verejnej správy. Návody sú dostupné na webstránke svm.slovensko.sk.

Doteraz sa používatelia do Ústredného portálu verejnej správy prihlasovali cez elektronický občiansky preukaz s čipom a čítačku kariet spolu so zadávaním kódu. Fyzická čítačka kariet zostáva stále potrebná pri prvom prihlásení sa do portálu Slovensko.sk, aby mohlo dôjsť k overeniu identity a spárovaniu používateľa s jeho Mobilným ID. Až následne bude možný prístup iba cez aplikáciu. Návody sú dostupné na webových stránkach svm.slovensko.sk.

Slovensko v mobile bude do praxe zavádzané postupne v niekoľkých fázach. V prvej fáze mobilná aplikácia okrem prihlásenia sa do elektronickej schránky ponúka Kalendár notifikácií, kde je nastavených 40 najdôležitejších dátumov a štátnych sviatkov. V kalendári sú zadefinované termíny na podanie daňového priznania, hlásenie o vyúčtovaní daní, zmenu zdravotnej poisťovne či  zmenu minimálnych odvodov do Sociálnej poisťovne a ďalšie. Medzi ďalšími službami pribudne napr. výpis z obchodného registra, či podanie žiadosti o zasielanie notifikácie o konci platnosti emisnej a technickej kontroly vozidla. Jednoduchšie má byť tiež vybavovanie náhradných cestovných dokladov v prípade ich straty alebo odcudzenia, registrácia pred cestou do zahraničia či  prehľad o plnení daňových povinností. Od leta má pribudnúť služba, ktorá bude proaktívne informovať o nedoplatkoch v Sociálnej poisťovni.