piatok 10. marca 2017

Copernicus: Nový satelit na pozorovanie Zeme
Vďaka nemu sa skráti čas potrebný na získanie presných zemepisných údajov na polovicu. Ocenia to najmä poľnohospodári, stavitelia, rybári aj všetci, ktorí potrebujú okamžitý prístup k aktualizovaným údajom o teréne.

Copernicus – európsky program na sledovanie Zeme – je v súčasnosti schopný vytvoriť obraz celej planéty už za 5 dní, čím sa potrebný čas skrátil na polovicu. Najnovší satelit programu s názvom Sentinel-2B vypustili 7. marca nadránom o 2:49 SEČ z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guajane. Pripojí sa k satelitu Sentinel-2A, ktorý je na obežnej dráhe od 23. júna 2015. Zavŕši sa tým misia satelitov programu Copernicus Sentinel 2 poskytujúcich údaje vo vysokom rozlíšení, ktoré sa využívajú v rôznych službách a produktoch.

Ako hlavný globálny poskytovateľ údajov o Zemi už dnes Copernicus zachraňuje životy na mori, zrýchľuje odozvu na prírodné pohromy (zemetrasenia, lesné požiare či povodne). Zároveň umožňuje poľnohospodárom lepšie hospodáriť, zhromažďuje údaje z pozorovacích satelitov, pozemných staníc a leteckých a námorných snímačov. Údaje spracúva a informácie poskytuje v šiestich tematických oblastiach: monitorovanie pevniny, monitorovanie mora, monitorovanie atmosféry, zmena klímy, reakcia na núdzové situácie a bezpečnosť. Väčšina z týchto služieb je už v plnej prevádzke, a to vďaka údajom o pozorovaní Zeme získaným z prvých satelitov Sentinel a niekoľkých pomocných misií iných prevádzkovateľov. Po poslednom štarte je v súčasnosti na obežnej dráhe 5 satelitov programu Copernicus (Sentinel 1A, 1B, 2A, 2B and 3A).