streda 8. marca 2017

Radíme: Ako si vyjednať plat
V otázke znižovania platových rozdielov medzi mužmi a ženami je do veľkej miery potrebná tiež väčšia asertivita a povedomie žien o možnosti platovej negociácie.  

Portál Platy.sk pripravil užitotočné tipy, na čo pri vyjednávaní nezabúdať:
1. Spravte si prieskum a poznajte svoju trhovú hodnotu  
Aj pracovné pozície majú svoju trhovú hodnotu a najlepším spôsobom, ako to zistiť, je porovnať si plat na dostupných online platových portáloch. Ďalším zdrojom informácií sú rôzne personálne agentúry alebo headhunteri.  

2. Poznajte svoje ROI (Return on Investments)
Každý nový zamestnanec prináša do firmy svoju pridanú hodnotu. Presne si vypočítajte, čo všetko dokážete ponúknuť a ako reálne pomôžete dosiahnuť stanovené ciele svojimi znalosťami a zručnosťami. Plat je napokon obojstranná dohoda. Nezabúdajte ale ani na svoje slabé stránky.

3. Buďte viac náročné pri výbere práce
Platové ohodnotenie na pozíciách sa líši podľa odvetvia, regiónu či veľkosti firmy. Lepšie platy sú v silných odvetviach ako IT, farmaceutický priemysel, energetika, telekomunikácie, elektrotechnika a podobne. Viac zarobíte aj vo veľkých spoločnostiach so zahraničným vlastníctvom a platy sú tiež vyššie vo väčších mestách.

4. Neprezrádzajte na pohovore výšku svojho súčasného platu
Odôvodnite to tým, že to nepovažujete za potrebné, keďže to bola iná pozícia, iný región, iná situácia a podobne. Informovaním o výške platu sa dostávate do nevýhodného postavenia, pretože sa nebudú orientovať podľa aktuálnej trhovej hodnoty danej pozície.

5. Diskutujte o plate
Veľa žien sa bojí otvoriť tému o plate. Je potrebné si uvedomiť, že už nie ste tínedžer, ktorý sa obáva reakcie rodičov a niekoľko minút nepohodlia a negociácie vám môže v konečnom dôsledku priniesť peniaze v hodnote dovolenky. Navyše, muži vyjednávajú bežne a oveľa suverénnejšie.

6. Majte pripravený NUMBER GAME PLAN
Ujasnite si, čo je vaša možná akceptovaná suma, s ktorou budete spokojná a nebojte sa ju vysloviť. Zamestnávateľ má tiež platový rozsah na danú pozíciu a snažte sa nájsť prijateľnú dohodu pre obe strany. Usilujte sa vyjednať si čo najvyšší základný alebo fixný plat, z ktorého sa odvíjajú odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne priamo ovplyvňujúce výšku sociálnych dávok a váš budúci dôchodok.