štvrtok 9. marca 2017

Výdavky: S priateľmi minieme niekoľko stoviek ročne
Najviac peňazí minú Slováci na spoločné výlety, posedenia v reštaurácii alebo bare a na darčeky. Nasledujú výdavky na spoločné kultúrne akcie (kino, koncert, divadlo), nákupy, dovolenky a cestovanie za kamarátmi. Až na „chvoste“ je spoločné športovanie.

Najvyššie sumy idú na dovolenky. Približne polovica respondentov odhaduje, že ich to v priemere mesačne vyjde aj na vyše 200 EUR. Aspoň raz za týždeň navštívi každý tretí Slovák s kamarátmi reštauráciu, pričom tu nechá zvyčajne do 20 EUR. Každý piaty Slovák sa tiež prakticky „obetuje“, keď ide s priateľmi do kina na film, na ktorý by sa sám od seba nikdy nevybral. Podobne je to aj v prípade spoločných výletov. Tu sú podľa prieskumu o niečo prispôsobivejší muži ako ženy. Na zájazd len kvôli kamarátom sa vyberie 25% mužov, v prípade žien je to 17%.  Ženy preferujú nákupy s priateľkami, ktoré ich mesačne stoja priemerne 40 EUR. Pri nakupovaní darčekov pre priateľov (niekoľkokrát do roka) sa 90% Slovákov dokáže „zmestiť“ do sumy 80 EUR. Nájde sa však aj 8% takých, ktorí na obdarovanie kamarátov dajú aj čiastku blížiacu sa k sume 200 EUR .

Keď príde na úhradu kolektívnych aktivít, väčšina ľudí sa k tomu postaví zodpovedne. Siedmi z desiatich platia sami za seba, alebo ak za nich minule zaplatil kamarát, na oplátku zaplatia oni za neho. V 10% prípadov sa stáva, že spoločný účet spravidla zatiahnu tí majetnejší z partie. Konečné vyúčtovanie je citlivou záležitosťou. Pokiaľ je totiž nutné za niekoho opakovane niečo uhrádzať, skoro polovica opýtaných sa nabudúce radšej jeho spoločnosti vyhne. Tretina Slovákov pre zmenu vôbec nerieši, kto čo zaplatí, vraj im to vždy nejakým spôsobom nakoniec vyjde. 

Podľa prieskumu agentúry STEM/MARK pre Home Credit Slovakia v septembri 2016 na vzorke 507 slovenských respondentov.