piatok 9. marca 2018

Aktuálne: Slovenky mimo hlavného mesta zarábajú o štvrtinu menej ako muži. Je to najväčší rozdiel z krajín V4

Mzdové rozdiely na Slovensku zostávajú pomerne výrazné. Zárobok ženy, ktorá pracuje mimo Bratislavy je o 25% nižší ako plat muža, v hlavnom meste je tento rozdiel 20%. 

Analýza Platy.sk porovnávala mediány platov žien a mužov v hlavnom meste aj mimo neho. Pri porovnaní s výsledkami z ostatných platových portálov pod záštitou medzinárodného webu Paylab.com sú rozdiely mimo hlavného mesta na Slovensku najvyššie zo všetkých krajín V4. Čo sa týka rozdielov v hlavnom meste, z krajín V4 sú rozdiely menšie iba vo Varšave. Kým v Poľsku a na Slovensku boli vždy platové rozdiely medzi pohlaviami nižšie v hlavnom meste, Česká republika a Maďarsko zostávajú výnimkou. Napríklad zamestnankyne v Prahe zarobia o 23% menej ako muži. Mimo stovežatej sú však rozdiely menšie. Tento jav však môže byť spôsobený najmä tým, že v hlavných mestách je vyšší počet manažmentu, v ktorom je vyšší podiel mužov.

Najlepšie platená desatina zamestnancov v Bratislave zarobí vyše 2.500 eur. Z celkového počtu ženských zamestnankýň v hlavnom meste však takúto métu dosahuje iba 4,8 a mužov je 14,5%. V najlepšie platenej desatine Bratislavčanov je tak 20% žien a 80% mužov. Ešte horšie zastúpenie v najlepšej zarábajúcej desatine majú ženy na zvyšku Slovenska. Iba 4,3% žien zarobí vyše 1.743 eur v hrubom. Z mužských zamestnancov má vyšší plat na trhu presne 14%. V najlepšie platenej desatine Slovákov mimo Bratislavy je tak podľa Platy.sk 18% žien a 82% mužov.

Podľa Paylab Compensation Monitora je mať za šéfa muža oveľa pravdepodobnejšie, ako mať za šéfa ženu. Z celkového počtu manažérskych pozícií je totiž na Slovensku iba necelá štvrtina obsadená ženami. Manažérske pozície pritom patria k tým najlepšie ohodnocovaným.