štvrtok 8. marca 2018

Interrrail: Bezplatné cestovanie pre mladých Európanov

Európska komisia schválila rozhodnutie o financovaní, ktoré sa týka návrhu Európskeho parlamentu o bezplatnom poukaze na Interrail pre Európanov, ktorí dovŕšia 18 rokov.  

Na program sa v roku 2018 vyčlení 12 miliónov eur, čo by malo umožniť približne 20.000 až 30.000 mladým ľuďom cestovať a získať skúsenosti, ktoré prispejú k posilneniu európskej identity a spoločných európskych hodnôt a podporia spoznávanie európskych miest a kultúr. Návrh je v súlade s ambíciami Európskej únie na podporu vzdelávacej mobility, aktívneho občianstva, sociálneho začlenenia a solidarity všetkých mladých ľudí. Jeho cieľom bude ponúknuť mladým ľuďom bez ohľadu na ich sociálne zázemie alebo vzdelanie, vrátane mladých ľudí so zníženou pohyblivosťou, možnosť cestovať do zahraničia.

Informácie o novej príležitosti pre mladých 18-ročných Európanov prinesie propagačná kampaň, ktorej súčasťou môže byť verejné výberové konanie na výber prvých cestovateľov. Tí by mali na cesty po Európe vyraziť už toto leto. Cestovanie bude vo všeobecnosti prebiehať vlakom, cestujúci by však v prípade potreby mali mať k dispozícii aj alternatívne druhy dopravy zohľadňujúce environmentálne hľadisko, čas a vzdialenosť.