piatok 9. marca 2018

Upozorňujeme: Nebezpečná kozmetika

V Írsku a v Estónsku boli nahlásené do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nové nebezpečné kozmetické výrobky v Európskej únii. Vyskytovať sa môžu ale aj v iných krajinách. 

Paleta očných tieňov Eyeshadow palette značky The Bronze Palette (výrobná dávka: neznáma, krajina pôvodu: neznáma, výrobca: neznámy) obsahuje zakázané ťažké kovy (arzén, chróm, olovo a nikel). Podobne ceruzka a rúž na pery Lipstick & Liner značky Matte Liquid (výrobná dávka: neznáma, výrobca: neznámy) obsahuje arzén, chróm a olovo.

V ochrannom kréme na tvár SPF 30 Haute Protection značky Lovea (výrobná dávka: 203577/2, LOT 0641C9901, EAN: 3506770303022) z Francúzska bola zistená konzervačná látka methylisothiazolinone (0,011%), ktorá je povolená len do zmývateľných výrobkov. U citlivých osôb tak môže spôsobiť alergickú reakciu.

Databáza výrobkov hlásených do RAPEX je dostupná na stránke Európskej komisie:  http://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/index_en.htm.