utorok 29. mája 2018

Facebook: Falošné stránky tvorili 60% phishingu

Začiatkom tohto roka zabránili antiphishingové technológie Kaspersky Lab viac než 3,7 milióna pokusom navštíviť podvodné verzie stránok sociálnych sietí. Až 60% z nich tvorili falošné stránky na Facebooku.

Aj ďalšie zistenia v správe Spam a phishing v prvom štvťroku 2018 dokazujú, že kyberzločinci robia všetko preto, aby získali osobné údaje. Phishing na sociálnych sieťach je formou počítačovej kriminality, ktorá zahŕňa krádež osobných údajov z účtu sociálnej siete. Podvodník vytvorí kópiu webovej stránky sociálnej siete a pokúša sa na ňu nalákať nič netušiace obete a prinútiť ich, aby zdieľali svoje osobné údaje (meno, heslo, číslo kreditnej karty, PIN kód a ďalšie). Podľa bezpečnostnej analýzy v prvých troch mesiacoch tohto roku bol práve Facebook najviac zneužívanou sociálnou sieťou na podvodné phishingové aktivity. Ide o dlhodobý trend, aj v rovnakom období minulého roku patrila sieti Facebook jedna z prvých pozícii v rebríčku najatraktívnejších cieľov pre phishing s takmer 8% podielom útokov, druhá pozícia patrila webovým lokalitám Microsoft Corporation (6%) a PayPalu (5%). Na škodlivé aktivity boli tiež často zneužívané ďalšie sociálne siete ako ruská verzia VKontakte či v biznis komunite obľúbená sieť LinkedIn.

Dôvodom je s najväčšou pravdepodobnosťou počet používateľov. Facebook má 2,13 miliardy aktívnych mesačných používateľov a veľkú časť z nich tvoria práve takí, ktorí sa s obľubou prihlasujú do neznámych aplikácií pomocou svojich poverení na Facebooku, a tak umožňujú prístup k svojim účtom. To robí z neopatrných používateľov sociálnej siete ideálny cieľ pre phishingové útoky. Osobné údaje majú dnes vo svete informačných technológií vysokú hodnotu, a to nielen pre legitímne organizácie, ale aj útočníkov. Kybernetickí zločinci neustále hľadajú nové metódy na zasiahnutie používateľov, preto je dôležité poznať podvodné techniky.