pondelok 28. mája 2018

Luxus: Tržby takmer miliarda ročne

Sto najväčších výrobcov luxusného tovaru zaznamenalo vo finančnom roku 2016 (od začiatku júla 2016 do konca júna 2017) rast tržieb z predaja na úrovni 1% (medziročne pokles o 5,8 percentuálneho bodu). Vzrástol predaj kozmetiky a parfémov, tržby z oblečenia a obuvi naopak už druhý rok po sebe klesali.  

Piaty prieskum Globálni lídri v luxusnom tovare (Global Powers of Luxury Goods, Deloitte) je zameraný na rebríček 100 najväčších svetových výrobcov luxusného tovaru. Medziročný nárast tržieb z predaja zaznamenalo 57 spoločností. Traja z top 10 výrobcov sú konglomeráty pôsobiace vo viacerých odvetviach trhu s luxusným tovarom. Ďalej sa v prvej desiatke umiestnili dvaja výrobcovia šperkov a hodiniek, dva módne domy a dve kozmetické spoločnosti. Jediným výrobcom doplnkov je popredný svetový výrobca okuliarov.

Medziročný nárast tržieb z predaja luxusného tovaru zaznamenalo z prvej stovky 57 spoločností, pričom 22 dosiahlo dvojciferný rast. Takmer jedna tretina dosiahla vo finančnom roku 2016 vyššiu mieru rastu tržieb než vo finančnom roku 2015. Celkový výsledok rebríčka ovplyvnilo najmä 10 spoločností, ktoré zaznamenali dvojmiestny pokles tržieb z predaja.

Celkové tržby sto najväčších výrobcov luxusného tovaru vo finančnom roku 2016 dosiahli hodnotu 217 mld. USD a priemerné ročné tržby výrobcov z prvej stovky predstavujú 2,2 mld. USD. Až 83% z nich a 90% tržieb z predaja pochádzalo z Číny, Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska, Švajčiarska, Spojeného kráľovstva a USA. Najvyššiu mieru rastu tržieb z predaja luxusného tovaru zaznamenalo Španielsko a Francúzsko. Taliansko je opäť lídrom v luxusnom tovare z hľadiska počtu spoločností.

Najväčší výrobci luxusného tovaru podľa predaja 
1. LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton SA (Louis Vuitton, Fendi, Bulgari, Loro Piana, EmilioPucci, Acqua di Parma, Loewe, Marc Jacobs, TAG Heuer, Benefit Cosmetics, Francúzsko)
2. The Estée Lauder Companies Inc. (Estée Lauder, M.A.C., Aramis, Clinique, Aveda, Jo Malone; licencované značky parfumov, USA)
3. Compagnie Financiere Richemont SA (Cartier, Van Cleef & Arpels, Montblanc, Jaeger-LeCoultre, Vacheron Constantin, IWC, Piaget, Chloé, Officine Panerai, Švajčiarsko).