pondelok 8. marca 2021

Darknet: Vakcíny proti COVID-19 za 200 až 1000 eur

Nie je žiadnym prekvapením, že podvodníci a obchodníci na čiernom trhu dychtivo siahli po možnosti profitovať aj z pandémie. Experti Kaspersky preskúmali 15 rôznych predajných miest na Darknete (časti internetu, ktorý nie je štandardne prístupný) a našli ponuky na tri hlavné vakcíny proti ochoreniu COVID-19: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Našli sa tu však aj predajcovia ponúkajúci neoverené vakcíny.

Väčšina predajcov pochádzala z Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a USA a ceny za jednu dávku vakcíny sa pohybovali v rozmedzí od 200 do 1000 eur. Komunikácia medzi predajcom a kupujúcim sa odohráva prostredníctvom komunikačných aplikácií so šifrovaním ako sú Wickr či Telegram a platba sa realizuje prostredníctvom kryptomien, predovšetkým cez bitcoin. Takisto väčšina týchto predajcov na čiernom trhu uskutočnila od 100 do 500 transakcií, čo naznačuje, že k obchodu skutočne došlo. Čo presne však nakupujú používatelia Darknetu zostáva nejasné. Podľa informácií, ktoré mali k dispozícii bezpečnostní experti, nie je možné zistiť, koľko dávok vakcín inzerovaných on-line sú reálne dávky (keďže mnohým zdravotníckym zariadeniam nejaké zvyšné dávky zostali) a v koľkých prípadoch ide o podvod. Treba si uvedomiť, že aj keby ste vôbec nejakú zásielku obdržali poštou, s najväčšou pravdepodobnosťou bude to, čo dostanete, neúčinná a neefektívna dávka. Avšak dôležitejšie je to, že získavanie takýchto vakcín je nezákonné.

„Na Darknete nájdete takmer všetko, takže nie je prekvapením, že sa predajcovia pokúsili zúročiť aj očkovaciu kampaň. Za posledný rok došlo k množstvu podvodov využívajúcich tému COVID-19 a mnoho z nich bolo úspešných. Momentálne však ľudia nepredávajú len vakcíny ako také, ale dokonca aj záznamy o očkovaní – teda dokument, ktorý by vám mohol umožniť voľne cestovať. Je dôležité, aby si používatelia dávali pozor na akékoľvek „ponuky“ súvisiace s pandémiou, a samozrejme, mali na pamäti, že kúpiť si vakcínu na Darknete nie je dobrý nápad“, upozorňuje Dmitry Galov, bezpečnostný expert.

Aby ste boli počas pandémie COVID-19 v bezpečí pred podvodníkmi:
• Nikdy nekupujte výrobky, vrátane dávok vakcín, na Darknete.
• Ak vidíte reklamu na niečo, čo súvisí s ochorením COVID-19, pozorne si prezrite adresy URL stránok, ktoré navštevujete. Ak iba jedno písmeno vyzerá nevhodne, alebo ak webová stránka nemá zvyčajnú koncovku .com a je nahradená ako .com.tk a pod., v takom prípade pôjde pravdepodobne o phishing. Na takýchto stránkach nikdy nezadávajte svoje osobné informácie!
• Venujte pozornosť gramatike a vzhľadu webov, ktoré navštevujete a rovnako aj emailom, ktoré dostávate. Ak niečo nesedí, bude to pravdepodobne nekalé.