utorok 9. marca 2021

Radíme: Prvé príkrmy

Mrkva, hrášok, zemiak, či jabĺčko? Uvarené alebo čerstvé ovocie? Kedy je najvhodnejší čas dňa na ochutnanie novej potraviny? Prechod dieťatka z výlučne mliečnej na tuhú stravu so sebou prináša množstvo otázok. Iniciatíva Prvých 1000 dní v spolupráci s pediatrami vydala Sprievodcu prvými príkrmami, v ktorom rodičia nájdu praktické rady a typy podľa najnovších a overených vedeckých poznatkov a množstvo receptov pre deti od šiestich mesiacov.

Výživa dieťatka počas prvých tisíc dní života (teda od počatia po druhé narodeniny) má významný vplyv nielen na jeho rast a vývoj, ale aj na celoživotné zdravie. V prvých mesiacoch života je jedinečnou a ideálnou stravou materské mlieko, ktoré zabezpečuje nielen všetky výživové potreby dieťaťa, ale plní aj ochrannú funkciu a pomáha pri správnom formovaní imunitného systému. V období okolo šiestich mesiacov by sa súčasťou dennej stravy dieťatka mali postupne stávať aj iné potraviny. Prieskum Iniciatívy Prvých 1000 dní medzi pediatrami ale ukázal, že práve v tomto období robia rodičia najviac chýb. Pritom zoznámenie sa s rôznymi potravinami v správnom čase môže u dieťaťa nastaviť nielen vhodné chuťové preferencie, ale najmä správne „trénovať“ imunitný jeho systém. MUDr. Silvia Barteková, pediatrička so 17-ročnou praxou pôsobiaca v Bratislave, uvádza: „V ambulancii sa na mňa rodičia často obracajú s otázkami o prechode na tuhú stravu a stretávam sa aj s nevhodným zavádzaním prvých príkrmov. Veríme, že vysvetlenie imunologického okna, ako aj jedálničky a recepty, ktoré sme vytvorili na základe najnovších vedeckých poznatkov, rodičom uľahčia obdobie prechodu dieťatka na tuhú stravu a budú sa s ním môcť tešiť z objavovania nového sveta chutí, konzistencií a tvarov.“

Nový Sprievodca prvými príkrmami je určený najmä pre rodičov dojčiat vo veku 4 až 12 mesiacov. Vysvetľuje sa v ňom význam „imunologického okna“ a spôsob, ako sa dá efektívne využiť, aby sa čo najviac podporila rozvíjajúca sa imunita ich dojčaťa. Text doplnený inštruktážnymi obrázkami a schémami sprevádza rodičov krok za krokom zavádzaním jednotlivých príkrmov a dáva im praktické rady pri ich príprave, servírovaní, stolovaní, informuje o pitnom režime a upozorňuje aj, čo do stravy dojčaťa nepatrí. Brožúrka je dostupná on-line na stránke 1000dni.sk aj v ambulanciách všeobecných lekárov pre deti a dorast.