štvrtok 11. marca 2021

On-line: Deti na internete

Až 21 percent detí a tínedžerov nemá zabezpečenú kameru na počítači a 9 percent z nich si neoveruje ani bezpečnosť pri platbe kartou. Vyplýva to z prieskumu Online vreckári zameraného na bezpečné správanie sa detí na sieti (2.541 respondentov).

Psychológ Marek Madro upozornil, že dnes je bežné aj streamovanie deväťročných deti, pričom sa vystavujú bezpečnostným rizikám. V on-line prostredí sú vystavené aj nevhodnému obsahu, ktoré v tomto veku nedokážu adekvátne spracovať. Je dôležité prejaviť záujem o aktivity detí na internete, získať lepšie vedomosti, čo dieťa počas streamov robí a kto ich sleduje. S nezabezpečenou kamerou sa na internete pohybuje 21,1 percenta mladých ľudí, najrizikovejšia skupina je vekové rozhranie od 13 do 15 rokov. Prelepovanie kamery na počítači nemá podľa odborníka na kyberbezpečnosť Ľubomíra Kopáčeka  žiadny zmysel. Potrebné je zariadenie aj odkladať zo svojho dosahu. Upozornil, že mladí ľudia ich majú v ruke aj pri zaspávaní. Ak je kamera zapnutá, svieti pri nej LED svetlo. V mobiloch a tabletoch máme kamery, ktoré túto kontrolnú LED nemajú a nie je možné ich vypnúť!

K platbe kartou pristupuje podľa prieskumu nekriticky 9,1 percenta opýtaných, predovšetkým staršie vekové skupiny nad 18 rokov. Pri on-line platbe sa nikdy nesmie zadávať číslo karty obchodníkovi do e-shopu priamo, ale platby vždy spracovať prostredníctvom platobných brán. Jednoducho sa to overí  kliknutím na zelený zámoček pri URL adrese, kde je možné zistiť, kto prešiel overovacím procesom pri vydávaní certifikátu. V prieskume sa tiež  2,2 percenta opýtaných priznalo, že nemá problém poslať dôverné informácie ako adresa, číslo občianskeho preukazu či platobnú kartu komukoľvek. Až 38 percent opýtaných neváha a posiela takéto citlivé údaje osobám, ktoré pozná. Osobné údaje v profile na sociálnej sieti má viditeľné pre kohokoľvek 15,3 percenta mladých ľudí.