utorok 5. októbra 2021

On-line: Ochrana detí

Kontrola detí na internete sa môže zdať kontroverznou témou. Ako rodičia sa neustále pohybujeme na hranici medzi dôverou vloženou do svojho potomka a zároveň túžbou svoje dieťa preventívne chrániť pred všetkými nebezpečenstvami sveta. Čo je teda zlatou strednou cestou, kedy zachováme svojim deťom potrebnú mieru súkromia, ale zároveň ich môžeme stále chrániť?

Jedným z efektívnych spôsobov, ako môžete na svoje dieťa decentne dohliadať, ale zároveň si zachovať odstup, je rodičovská kontrola, pomerne obľúbená funkcia niektorých routerov alebo meshových systémov. Svojim ratolestiam priamo na sieťovej úrovni obmedzíte, alebo rovno zablokujete potenciálne škodlivý obsah. Obmedzenia už na sieťovej úrovni deti nemajú šancu obísť. Vy budete ten, kto určuje limity, ale zároveň svojmu dieťaťu poskytnete priestor, v ktorom sa môže na základe vlastných rozhodnutí slobodne pohybovať. Či už ide o sexuálny alebo násilný obsah, prípadne o obsah zameraný na drogy, tu sa asi všetci zhodneme, že také veci deťom pred oči nepatria. Úroveň blokovania obsahu jednoducho nastavíte pomocou mobilnej aplikácie alebo cez webové rozhranie, a zamerať sa môžete ako na nevhodné slová, tak aj domény.

Deťom môžete tiež obmedziť čas surfovania na internete. Áno, je pravda, že to dnes môžu celkom ľahko obísť dátovou tarifou na svojom smartfóne, ale to je záležitosť, ktorá by minimálne do určitej hranice veku dieťaťa mala spadať do vašej gescie. Každopádne k Wi-Fi sa deti napríklad po ôsmej večer nepripoja, ak to v rámci rodičovskej kontroly zakážete. Môžu prirodzene nastať výnimočné prípady, kedy váš potomok bude potrebovať byť on-line kvôli škole, ale to už je vecou dohody medzi vami a ním. Odporúčame zakázať Wi-Fi pripojenie aj na dobu spoločnej rodinnej večere, to totiž mávajú tendenciu „hľadieť do displejov“ nielen deti, ale aj samotní rodičia. Rodičovská kontrola tak môže byť skúškou disciplíny aj pre vás. Čas on-line navyše môžete „dávkovať“ aj ako odmenu za dobré správanie. Deti zároveň o predĺženie limitu môžu požiadať, je to len a len o spoločnej komunikácii. V takom prípade ale objektívne zhodnoťte dôvod, prečo vás dieťa o predĺženie limitu žiada. Sledovanie videí na YouTube by týmto dôvodom byť nemalo, teda pokiaľ nie sú edukatívne.

Napriek tomu si uvedomujeme, že najdôležitejšia je komunikácia a vzťah medzi rodičom a dieťaťom založený na dôvere a vzájomnej dohode. Menšie deti je prirodzene nutné kontrolovať aj v tomto prípade, nepoznajú totiž mieru a nemajú ešte úplne vyvinutý zmysel pre to, čo je dobré a čo zlé. Ale ak máte doma tínedžera, môžete sa s ním dohodnúť tak, že nakoniec celú rodičovskú kontrolu budete môcť úplne vypnúť.