streda 6. októbra 2021

Trend: Kybernetický detox

Až 70 % ľudí podľa novej štúdie spoločnosti Kaspersky mení svoj postoj k sociálnym médiám kvôli ich potenciálnemu negatívnemu vplyvu na duševné zdravie. Nájsť rovnováhu medzi pozitívnymi a negatívnymi účinkami technológií a sociálnych médií je pretrvávajúcim problémom pre veľa ľudí: 39 % respondentov necíti, že majú veci pod kontrolou a neuvedomuje si svoje limity v oblasti sociálnych médií a 23 % respondentov zažíva negatívne emócie, ktoré môžu viesť k zvýšenej miere stresu a úzkosti. 

Digitálna pohoda by mala byť v záujme každého z nás. Preto Kaspersky v spolupráci s Neilom Tranterom, vyškolenom v oblasti redukcie stresu založenej na všímavosti (MBSR), spustili špeciálny kurz. Zahŕňa širokú paletu techník, ktoré používateľom pomôžu prehodnotiť ich vzťah k technológiám tak, aby si mohli naďalej užívať ich výhody, no zároveň našli lepšiu rovnováhu. Podľa prieskumu ľudia už podnikajú aktívne kroky na vytvorenie zdravších digitálnych návykov, pričom 38 % respondentov uviedlo, že obmedzujú alebo skracujú čas strávený na sociálnych sieťach. Ďalším dôležitým rastúcim trendom je používanie meditačných aplikácií. Podľa Insight Timer, bezplatnej meditačnej aplikácie s komunitou 19 miliónov používateľov, sa v marci 2020 počet stiahnutí tejto aplikácie celosvetovo zvýšil o 100 % a do konca roka sa počet meditačných minút oproti predchádzajúcemu roku zvýšil o viac ako 30 % na 6 miliárd.

Cieľom meditačného kurzu Prekonávanie digitálneho stresu a závislosti od smartfónu je pomôcť ľuďom vytvoriť si zdravší vzťah k technológiám, osvojiť si praktické prístupy ako pracovať s túžbou po technológiách, ako aj s úzkosťou z odlúčenia od smartfónu a ponúknuť rady, ako vyplniť pauzy počas dňa všímavosťou miesto neustáleho kontrolovania zariadení. Kurz sa venuje aj využívaniu sociálnych médií a formovaniu našich návykov, bližšie rozoberá syndróm FOMO (strach, že niečo zmeškáme), tiež vysvetľuje, ako môže porovnávanie sa s ostatnými na sociálnych sieťach spustiť akéhosi „vnútorného kritika“ a nechýbajú ani techniky pre sebasúcit, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s takýmito pocitmi. Obsahuje aj špeciálnu bonusovú lekciu venovanú výzvam práce z domu, ktorej cieľom je pomôcť ľuďom vytvoriť si zdravé pracovné návyky a lepšie zosúladiť pracovný a súkromný život. Absolvovať ho môžete zadarmo na platforme Cyber Spa vlastným tempom s možnosťou vrátiť sa k jednotlivým lekciám.