utorok 29. marca 2022

Aktuálne: Pribúdajú otravy liekmi

Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) upozorňujú na zvýšený počet detí úmyselne intoxikovaných liekmi. Na Oddelení urgentného príjmu počas minulého týždňa prijali štyri deti úmyselne intoxikované liekmi s obsahom paracetamolu, ako aj v kombinácii s inými liekmi. V mesiaci marec hospitalizovali štyri deti intoxikované paracetamolom. 

,,Intoxikácia paracetamolom je nebezpečná v tom, že v úvode nemusia byť prítomné žiadne symptómy, k ich rozvoju môže prísť až po 24 hodinách, čo už je moment, kedy pečeň môže byť natrvalo poškodená", uviedol na sociálnej sieti lekár Jakub Gécz z urgentného príjmu. Symptómy sú prevažne gastrointestinálne – bolesti brucha, pocit na vracanie, vracanie. Niekedy deti užijú paracetamol aj v kombinácii s inými účinnými látkami, napríklad kofeínom, kedy hrozí aj otrava kofeínom a deti pociťujú búšenie srdca, majú závrate, kŕče, poruchy vedomia a iné symptómy.

Úmyselné intoxikácie liekmi, prípadne v kombinácii s inými látkami, majú vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu a slovenskí lekári ich sledujú už u detí od 12 rokov, ktoré ich užijú s úmyslom ublížiť si. S úmyselnými otravami paracetamolom sa lekári podľa NÚDCH stretávali aj v minulosti, bolo to však jedno dieťa mesačne.