štvrtok 31. marca 2022

Bitcoin: Rekordná úroveň

Svet je prepojený s digitálnou revolúciou a keďže investori jej venujú stále viac pozornosti, aj dlhodobá trajektória bitcoinu by mala stúpať. Napokon, najväčšia svetová kryptomena dosiahla rekordnú úroveň - v pondelok 28. 3. večer sa jeho cena dostala na tohtoročné maximum a nad 48.000 USD (43.771,66 eura). Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu si najväčšia a najznámejšia kryptomena pripísala viac než 27 %.

Bitcoin prerazil pásmo 35.000 – 45.000 USD, kde sa nachádzal od januára tohto roku. Približuje sa k ďalšiemu dôležitému míľniku 50.000 $. „Ceny budú z dlhodobého hľadiska raketovo stúpať – a inštitucionálni aj retailoví investori nebudú chcieť prísť o včasnú výhodu“, komentuje Nigel Green. Sledovanie ostatných, ako dosahujú slušné výnosy, vo vás môže vyvolať pocit, že sa musíte pripojiť a zarobiť. Avšak aj keď túžba dostať sa do rozbehnutého vlaku môže byť silná, zvyčajne to nie je dobrý spôsob, ako robiť investičné rozhodnutia, a zvyčajne je to neuvážené.

V našich čoraz viac digitalizovaných ekonomikách, v ktorých spoločnosti pôsobia vo viac než jednej jurisdikcii, existuje neodmysliteľná hodnota digitálnych globálnych mien bez hraníc na obchodné účely. Nedávne vážne geopolitické problémy navyše upriamili pozornosť na ďalšie kľúčové črty Bitcoinu, medzi ktoré patrí decentralizácia, odolnosť voči cenzúre či neskonfiškovateľnosť.