pondelok 25. apríla 2022

Voda: Ubúda aj na Slovensku

Slovensko postupne prichádza o vodu. Podľa Slovenského hydrometeorologické ústavu bol celý minulý rok nadpriemerne suchý a zaznamenali sme až kritický nedostatok vlahy. Najsuchšou oblasťou Slovenska je už niekoľko rokov juhovýchodná časť Podunajskej nížiny, kde sa nedostatok zrážok prejavuje od novembra 2020. V tom istom roku v apríli padlo najmenej zrážok za takmer 70 rokov. Tým, že celý svet bojuje s globálnym otepľovaním, využiteľné vodné zdroje môžu na Slovensku klesnúť do roku 2075 o 30 až 50 %, na západe a juhu Slovenska až o 70 %. 

Svoju rolu pritom zohráva tiež vzrastajúca priemerná ročná teplota. Pred zhruba dvadsiatimi rokmi sa začala každým rokom zvyšovať a v priebehu najbližších dvadsiatich sa dá očakávať jej ďalšie navýšenie o približne 1,5 °C, a to najmä na juhu Slovenska. Je teda najvyšší čas začať šetriť vodou. A začať možno zmenou zlozvykov. Napríklad na jedno umytie rúk spotrebujeme 3 litre vody, na sprchovanie 60 litrov a kúpaním sa vo vani môžeme minúť až 200 litrov. Jedným „veľkým spláchnutím“ toalety do kanála vypustíme 9 litrov. 

A čo každodenné umývanie riadu? Podľa prieskumu Water Usage Report Nielsen pri ručnom umývaní riadu spotrebujeme až 90 litrov, kým umývačka nám ušetrí 80 litrov a eko-program dokonca až 83 litrov vody na jeden cyklus. „Zhruba polovica slovenských domácností, ktoré umývačku riadu majú, však svoj riad aj predmýva, pričom týždenne tak v jednej domácnosti zbytočne odtečie takmer 54 litrov vody. Za rok tak na Slovensku dokážeme ušetriť okolo 1,4 miliardy litrov vody len tým, že nebudeme riad predmývať. Pre predstavu, toto množstvo by poľahky naplnilo taký klenot Slovenska, ako je Štrbské pleso“,  dodala Kateřina Krestová.