štvrtok 22. apríla 2021

EÚ: Prvý superpočítač Vega

Európska komisia, Európsky spoločný podnik vysokovýkonnej výpočtovej techniky (Euro HPC) a slovinská vláda inaugurovali prevádzku superpočítača Vega. Ide o spustenie prvého superpočítača Európskej únie obstaraného na základne spoločného financovania únie a jej členských štátov vo výške 17,2 milióna eur.

Superpočítač Vega je schopný dosiahnuť 6,9 petaflopu výkonu počítača a bude podporovať vývoj aplikácií vo viacerých oblastiach, akými sú strojové učenie, umelá inteligencia a vysokovýkonná analýza údajov. Európskym výskumným pracovníkom a priemyslu pomôže dosiahnuť významný pokrok v oblasti bioinžinierstva, predpovedania počasia, boja proti zmene klímy, personalizovanej medicíny, ako aj pri objavovaní nových materiálov a liekov, ktoré budú prínosom pre občanov Európskej únie.

Počítače EuroHPC boli zakúpené a nainštalované aj v ďalších výpočtových centrách: Sofia Tech Park v Bulharsku, IT4Innovations National Supercomputing Center na Technickej univerzite v Ostrave, konzorcium CINECA v Taliansku, LuxProvide v Luxemburgu, Minho Advanced Computing Center v portugalskom meste Guimaraes a CSC - IT centrum pre vedu vo fínskom Espoo. Návrh nariadenia Európskej komisie o spoločnom podniku EuroHPC zo septembra 2020 predpokladá mobilizáciu ďalších investícií vo výške 8 miliárd eur do budúcej generácie európskych superpočítačov vrátane nových technológií, akými sú kvantové počítače.