utorok 4. mája 2021

Upozorňujeme: Colné konanie sa mení

Objednávanie tovaru z tretích krajín bez potreby zaplatiť DPH (pri zásielkach do 22 eur), či tovar povinne precliť, sa skončí už o dva mesiace. Od 1. júla 2021 sa pravidlá zmenia. Začnú platiť nové podmienky, ktoré sú súčasťou celoeurópskeho projektu eCommerce. Nové pravidlá sa budú vzťahovať aj na všetky zásielky, pri ktorých sa colné konanie skončí po 1. júli t.r.

Colné konanie sa od 1. júla stane povinným pre všetky nákupy z tretích krajín. Nakupujúci budú musieť podať elektronické colné vyhlásenie na všetok dovážaný tovar z krajín mimo Európskej únie. Pravidlá pre clo sa však nemenia, clo sa zaplatí až pri zásielke s hodnotou presahujúcou 150 eur. Zásielky, ktoré tak budú oslobodené od cla (do 150 eur), bude možné preclievať zjednodušeným spôsobom. Keďže nepodliehajú platbe cla, klienti finančnej správy budú mať možnosť podávať colné vyhlásenie zjednodušeným spôsobom - k dispozícii bude jednoduchý elektronický formulár. Umožní klientom elektronicky, rýchlo a najmä jednoducho podať colné vyhlásenie pre zásielky, ktorých hodnota neprevyšuje 150 eur. Ak však bude tovar predmetom spotrebnej dane (napr. alkoholické nápoje), alebo sa budú na tovar vzťahovať zákazy a obmedzenia (napr. výrobky z chránených živočíchov, zbrane a pod.), nebude možné použiť tento jednoduchý formulár, ale použije sa štandardné colné vyhlásenie.

Finančná správa pripravuje nový „preclievaci portál“ na zjednodušené podávanie colných vyhlásení. Všetky zásielky z tretích krajín, ktorých hodnota presahuje 150 eur, alebo budú predmetom spotrebnej dane, resp. zákazov a obmedzení, budú klienti finančnej správy naďalej preclievať prostredníctvom Centrálneho elektronického priečinka (CEP).