štvrtok 25. novembra 2021

Black Friday: Falošné stránky

Pred nákupnými akciami Black Friday bol zaznamenaný obrovský nárast phishingových útokov napodobňujúcich stránky so systémami elektronických platieb. Celkový počet finančných phishingových útokov maskovaných ako elektronické platobné systémy sa od septembra (627.560) do októbra 2021 (1.935.905) viac než strojnásobil (nárast predstavoval 208 %)!

Zistenia vyplývajú zo správy spoločnosti Kaspersky Black Friday 2021: Ako si užiť tento nákupný sviatok bez podvodov (Black Friday 2021: How to Have a Scam-Free Shopping Day). „V období pred nákupným sviatkom Black Friday sme vždy svedkami zvýšenej aktivity podvodníkov. Možno trochu nečakanejšia je pozornosť venovaná systémom elektronických platieb. Tentoraz sme zistili obrovský nárast počtu útokov napodobňujúcich najpopulárnejšie platobné systémy, a to až o 208 %. Samozrejme, každú novú platobnú aplikáciu považujú podvodníci za novú príležitosť, ktorú možno potenciálne zneužiť smerom k jej používateľom“,  komentuje Miroslav Kořen.

Ako sa účinne chrániť? V záujme ochrany osobných údajov aj financií je potrebné vždy sa uistiť, že stránka, na ktorej realizujete on-line platbu, je zabezpečená. Spoznáte to podľa toho, že URL adresa webovej stránky začína HTTPS namiesto bežného HTTP a vedľa URL adresy sa zvyčajne zobrazí aj ikona zámku.