štvrtok 25. novembra 2021

Smartfón: Aký by mal byť mať ideálny?

S veľkým a kvalitným displejom, ultratenkým telom, dostatočnou pamäťou, v čiernej farbe, výdrž batérie aspoň jeden deň a mal by vedieť tiež zhotovovať kvalitné fotografie aj v nedokonalých podmienkach. To všetko v cenovom rozpätí od 400 do 600 eur.

Podľa prieskumu NMS (október 2021, N = 1043) pre Huawei siahajú Slováci najčastejšie po smartfónoch so špecifickými parametrami. Tým najdôležitejším je adekvátna cena (67 % opýtaných), dostatočná výdrž batérie (51 %) či kvalita fotoaparátu (44 %). Muži si vyberajú nový model predovšetkým na základe výkonu, značky, kvality displeja, pričom mobil využívajú okrem komunikovania najmä na fotografovanie širokouhlých záberov, počúvanie hudby, navigovanie a hranie hier. Pre ženy je mimoriadne dôležité mať vo svojom novom smartfóne kvalitný fotoaparát s dobrou selfie kamerou, možnosťami využívať rôzne filtre či tiež dostatočne veľkú pamäť na ukladanie množstva fotografií a videí. Svoje smartfóny pritom najčastejšie využívajú na fotografovanie či prezeranie sociálnych sietí.

Najčastejším dôvodom na kúpu nového zariadenia je poškodenie či zničenie starého telefónu (48 %). Každý piaty Slovák zároveň uvádza, že je ochotný kúpiť si nový model, ak nájde dobrý pomer ceny a výkonu. Ak už vyberáme nový smartfón, dôležitý je pre polovicu Slovákov veľký displej, pre takmer tretinu používateľov je tiež podstatná hrúbka smartfónu. Nemenej dôležitou požiadavkou pri výbere je pre Slovákov aj kvalitný fotoaparát, ktorý nemá problém ani s nočnými fotografiami. Tri štvrtiny z nás si želá v novom mobile taký fotoaparát, ktorý si poradí s fotografovaním aj za zhoršených svetelných podmienok, kvalitné 4K video je dôležité pre 37 % Slovákov a 35 % používateľov vyžaduje od svojho smartfónu, aby vedel niekoľkonásobne približovať objekt pri fotografovaní.

Okrem základnej komunikácie 54 % respondentov zo Slovenska smartfón využíva najčastejšie na surfovanie na internete a viac než polovica (51 %) primárne na prezeranie sociálnych sietí. Medzi ďalšie časté činnosti patrí fotografovanie (49 %), mobilné bankovníctvo či platby prostredníctvom mobilu (40 %), počúvanie hudby a sledovanie filmov (28 %), ale aj hranie hier (17 %). Až 58 % opýtaných uviedlo, že najčastejšie pripájaným hardvérom k svojmu smartfónu sú bezdrôtové slúchadlá. Populárne sú tiež smart hodinky, ktoré si k svojmu mobile pripája až 38 % Slovákov.